A Víz-Tigris alaptermészete (2022 napéve)

2022 a Víz-Tigris éve, a kínai sorsfejtés szakkifejezésével élve: 壬寅 Ren-Yin.

A Víz-Tigris napév kezdete (világidő szerint / UTC): 2022. február 3. 20:51
A Víz-Tigris holdújév: 2022. február 1. (a február 1. 05:49-es újholdat követő nap)

2022 Víz Tigris éve (Ősvaló)

A tavalyi Yin Fém erő véget vethetett dolgoknak, lezárt egy korszakot, ez pedig újat nyit, határozott, kirobbanó erővel. Már eleve is sodró erejű volt a Víz decemberben, a qi februárban továbbalakul a következő állapotába és többfelé szétterjed, sarjakat hajt, szárba szökken. Rengeteg területen bontakozhatnak ki új lehetőségek, ahogy növekedésnek indul a természet. Ha valaki még nem kész rá, és nem indul el vele együtt a cselekvés útján, egyszer csak azon kaphatja magát, hogy egymást ellepve utat tört magának az élet, burjánzó kavalkáddá változott a világ. Jellemző lehet, hogy egyszerre több dolog is foglalkoztatja az embert, mert hirtelen minden mozgásba lendült, az előző évek visszahúzódó, befelé fordulós yin jellege innentől kezdve hat éven át egyre növekvő lendülettel felpörög, tevékeny, kifelé forduló yang jelleget tükröz.

Elsősorban a Ren (Yang Víz) mentén gyakorol hatást az élethelyzetek alakulására, így érdemes visszatekinteni korábbi írásomra.

Ajánlom az év kapcsán folytatott podcast beszélgetésemet.

A Víz-Tigris működése

Az áramlás a pillér jegyei között folytonos, így a cselekvés könnyedén, erőfeszítés nélkül – ám alkalmasint sodró lendülettel – alakíthatja a körülményeket. Alkalmas arra, hogy a régi, magunk mögött hagyott állapotok után tiszta lappal kezdhessünk, új irányokba sarjadjanak ki törekvéseink ágai. Ám fontos tudatosítani, hogy mire is akarjuk szánni erőforrásainkat, és ügyelni tetteink mélyreható következményeire!

A bezártságból, háttérből az emberek előlépnek, (f)elszabadulnak, ahogy a világ ismét mozgásba lendül. A hirtelen kitárulkozásra sarkalló erők folytán jellemző lehet a felvágós, külsőségekre adó viselkedés. Azok számára, akik az elmúlt években nem foglalkoztak magukkal, nem fejlesztettek képességeket, ápoltak értékeket magukban, azok most felszínes pompával igyekeznek elkápráztatni másokat, ami könnyen szétszakadhat. Aki viszont komolyan felkészült, mélyen dolgozott érzelmein, benső értékein, az józanul léphet ki a világba, tisztában van vele, hogy az új körülményekbe mi illik bele, mit (és hogyan) tanácsos viselni, megmutatni. Tehát nem feltétlenül arról van szó, hogy azért, mert több értéket teremtettek magukban, többet is tudnak mutatni, hanem azt, amivel rendelkeznek józan ésszel használják. Tudják, hogy nem elég csak a máz, nem elég szépnek felöltöztetni valamit, ha belül rohadt vagy üres. Tudják, mi mennyire terhelhető. A Víz-Tigris kifejezhet lefagyott ágakat is.

Úgy vélem, 2022 napévének legfőbb üzenete az, hogy nézzünk a dolgok mélyére, kapargassuk meg a felszínt, van-e a díszes külső mögött valódi érték, használható tartalom. Ha pedig értékekre lelünk, akkor kitartóan ápoljuk, fejlesszük őket, hogy megalapozottan szolgálhassák további életünket, lehetőségeinket.

2022 Víz-Tigris Ősvaló áramlás

Írta:Hornyánszky Simon, feng shui és sorsvezetési tanácsadó (Destiny Consultant)

bővebb szakmai életrajzsorsfejtés, fengshui tanácsadássorsfejtés tanfolyamírások

A Víz-Tigris lényegisége

A változásokat a Négypilléres Sorsfejtés (elterjedt nevén: kínai asztrológia, bár vajmi kevés köze van a csillagokhoz) 60-féle pillérrel szemlélteti, melyek közül a 壬寅 Ren-Yin (Víz-Tigris) a harminckilencedik. Az egyetemes életerő fejlődésének azon állomását tükrözi ez, amikor a Természet éledni kezd, kiterjeszkedik és növekedésnek indul, napról napra egyre több a fény és a tevékenykedés. Derűlátó, kitartó és a fejlődésben elmélyülő életszemlélet jellemezheti az évet, ha az előző esztendőkben elkezdtük előkészíteni a helyreállítási folyamatot. Ám ha nincs alap, amire építhetünk, hamar összeomolhatnak idei törekvéseink. A Tigrishez az Epehólyag szervműködése társul, napszaka az ébredésé, amikor a levegőt átjárja valami frissesség, az életerő napi körforgásában pedig a Tüdő-csatornát tölti fel. Yang Víz pedig kapcsolatba hozható a Húgyhólyag működésével, így elsősorban ezek egészségére, zavartalan működésére érdemes odafigyelnünk. Íme egy magyarázat a teljes pillérhez a Három Sors Tudománytára (三命通會 Sānmìng tònghuì) című XVI. századi sorsfejtési alapműből, általam fordítva:

壬寅、癸卯,氣尚柔弱,薄若繒縞,故曰金箔金。

壬寅 Ren-Yin (Víz-Tigris) és 癸卯 Gui-Mao (Víz-Nyúl) qije finom, törékeny, vékony, akár a tiszta fehér selyemszövet – ezért nevezik az Aranyfüst Fémének. (Ez egy igen vékony aranylemez / bevonat, amit különféle dolgok aranyozásához, díszítéséhez használnak. Ruhákon ilyen jellegű a flitter is.)

 

壬寅金,金之華飾者,喜木及微火。癸卯金,環鈕鈴鐸,喜盛火及秋。

壬寅 Ren-Yin Fém: pompás díszek féme – örömét leli a Fában és kislángú Tűzben.

癸卯 Gui-Mao Fém: gyűrűk, gombok, csengők, harangok [féme] – örömét leli a bőséges Tűzben s az őszben.

 

《五行要論》云:壬寅癸卯為虛薄之金,具仁柔義剛之德。秋冬則剛健無凶,凶為吉兆;春夏則內凶外吉,吉乃先凶。

五行要論 Az Öt Változási Állapot lényegéről így szól róla: „…üres, leheletvékony Fém, ami a lágy Emberiesség és kemény Igazságosság erényével bír. Ősszel, télen megerősödik, Bajtól mentes – ha Baj is van, az Üdvvé válik. Tavasszal, nyáron belül bajos, kívül üdvös – az Üdvből hamar Baj lesz.”

金箔金者,潤色杯盤,增光宮室,打薄須借乎別金,描彩必假乎水力。此金甚微,非木則無所依 […] 若見眾火則喪氣,惟水、土朝之則吉。

Az Aranyfüst Féme a színes-díszes máz a kupákon és tányérokon, emeli a helyiség fényét. Mivel vékony, más Fémektől kell erőt kölcsönözzön, díszessége akkor mutatkozik meg, ha a Víz éri. Ez a Fém nagyon finom – Fa nélkül nincs, ami meghatározhatná létét. […] Ha sok Tüzet lát, akkor qijét veszti, csak a Víz s az uralkodó Föld az üdvös számára.

 


Hogyan ültesd alkalmazásba?

Kíváncsi vagy, hogyan működik számodra a Yang Víz mint életvezetési hajtóerő, milyen szerepet tölt be a Tigris, miként segíthet egy élethelyzeted vagy életterületed kezelésében? Ajánlom sorsfejtési szolgáltatásaimat!

Az Öt Elem Magazin havonta megjelenő számaiban hónapról hónapra végigkísérlek a Víz-Tigris éven, az öt változási állapot erőinek idei használatához kínálok útmutatót.

Kíváncsi vagy, hogyan működik a 10 Cselekvő egyetlen összefüggő rendszerben? Tanfolyamomon tartalmas és szerteágazó ismeretanyagot kínálok, ami számos tanító tudását egyesíti és kiterjedt gyakorlói tapasztalatokra épül. A teljes anyag több mint 1350 oldal, amit tovább bővítenek segédletek, videó- és hanganyagok és gyakorlati példák, illetve részvételtől függően a fórumos beszélgetések is.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This