2024 Fa-Sárkány napév – egy új korszak nyitánya

2024 a Fa-Sárkány éve, a kínai sorsfejtés szakkifejezésével élve: 甲辰 Jia-Chen.

A Fa-Sárkány napév kezdete (világidő szerint / UTC):  2024. február 4. 08:27
A Fa-Sárkány holdújév: 2024. február 10. (a Vízöntő újholdat követő nap)

Fa-Sárkány-2024

Az idei Fa-Sárkány napév több vonatkozásban is egy új kezdetet képvisel:

  • a 60-éves cikluson belül minden Jia (Yang Fa) esztendő egy tízéves alciklust indít;
  • a Chen (Sárkány) év átmenet az előző két Fa évből (2022-23) az elkövetkezendő két Tűz évbe (2025-26);
  • a 2023 decemberi Fa-Patkány hónappal egy új 60-hónapos (ötéves) ciklus kezdődött;
  • a San Yuan Feng Shuiban a 2024 napévvel új korszak nyílik, és már a 9. periódus szerint értékelendőek ki a minőségek.

A Yang Fa a kíváncsiságot, nekirugaszkodást, elindulást és kitartó törekvést tükrözi, a Sárkány pedig azt a közeget, amely növekedésre készteti a növényzetet, mennydörgő viharokat ébresztve felvillanyozza a környezetet. Ez a kapa, mely megforgatja a talajt, átrendezi a régi állapotokat, hogy az új lehetőségek kibontakozhassanak. Együtt sűrű erdővel borított hegy képét jelenítik meg, rejtőző tóval a mélyén. A Földanya Könyve szerint idővel értékessé válhat mindaz, amiről azt gondoltuk, hogy odaveszett; amikkel eddig keveset foglalkoztunk, becses lehetőségeket rejthetnek. A tiszteletteljesen, szálegyenes jellemmel, kitartóan gyakorolt tevékenységnek megérik a gyümölcse, a figyelmesen járt úton elérheted a céljaidat. Becsüld és őrizd meg azt, ami fontos számodra, amiért felelősséggel tartozol! Akaraterő, túlélőképesség, állhatatosság a kulcsa annak, hogy urald a körülményeidet, viszonyaidat, illetve változtass ezeken, amikor akadályokba ütközöl.

Írta:Hornyánszky Simon, feng shui és sorsvezetési tanácsadó (Destiny Consultant)

bővebb szakmai életrajzsorsfejtés, fengshui tanácsadásírások

A Fa-Sárkány természete

A fentebb jellemzett jegypárhoz társítható egy költői kép, amellyel kifejezhető a pillér alaptermészete. Ezt is – akárcsak a módszerben használatos összes jegyet – az öt változási állapot egyikével jelölik. Ez nem az összetevőinek összességéből adódó vagy azokból kiemelt minőség, hanem egy eredendő, alapvető minőség.

Újragyújtott Lámpások Tüze (覆燈火 fù dēng​ huǒ)

A Három Sors tudománytára (三命通會 Sānmìng tònghuì) című XVI. századi sorsfejtési alapmű így jellemzi (fordítás: Hornyánszky Simon):

【甲辰、乙巳】,氣形盛地,勢定高岡,傳明繼晦,子母相承,乃曰「覆燈火」也。

甲辰 Jia-Chen (Fa-Sárkány), 乙巳 Yi-Si (Fa-Kígyó) a Qi alakot öltő s dús vidékei, lendületük biztos, akár a magasztos hegygerinc. Továbbadják a világosságot, és folytatják útjukat a sötétségben. Anya és gyermeke fenntartják egymást. Ezért mondják rá, hogy Újragyújtott Lámpások Tüze.

Az egyetemes változásoknak azon mozzanatát ábrázolja, amikor a Természet újjáéled, ám még függ az előző időszakok hagyatékától, azok egyenesági következményei mentén vezet tovább az út. Illik hozzá, hogy folytassuk mindazt, amivel korábban foglalkoztunk, elődeink munkáját, a múlt eredményeire építve haladjunk előre. Feladat lehet az elért eredmények, megszerzett javak, kialakított rend megőrzése, a fenntarthatóság, a hosszú távú előnyök biztosítása. A lámpás megvilágítja az előttünk lévő lehetőségeket, ám annak lángját fontos, hogy tápláljuk, újra és újra meggyújtsuk. Emberi szinten érdemes tudatosítani, hogy honnan jövünk, miként kerültünk az adott helyzetbe, és hová is tartunk, mi a tervünk, célunk. Érdemes tudatosítani, hogy mit kaptunk és mit adunk tovább (v.ö. transzgenerációs minták) – mert ennek megértése lehet a kulcsa az érdemi fejlődésnek. Ha figyelmen kívül hagyjuk erőforrásaink végességét, nem becsüljük meg mindazt, amink van, az olyan, mintha elmulasztanánk újragyújtani a lámpásunkat: sötétben, hidegben kell folytatnunk.

A Fa-Sárkány az ősjelek tükrében

A 60-as ciklus minden egyes tagjához megfeleltethető egy hatvonalas ősjel (hexagram), ami útmutatást adhat az időszak egészére, jelen esetben a 2024-es napévre. Több megközelítés ismert a társításra, az általam alkalmazott az 邵雍 Shào Yōng (Song‐kori filozófus, élt: 1011–1077) kördiagramja alapján adódik.

A Fa-Sárkány pillér a 38. ősjelet (䷥) tükrözi, ami Tűz a Láp fölött. Eredetileg Kuí, amit általában Ellentét, illetve Diszharmónia néven szoktak fordítani, de ezek pontatlan kifejezések, mert túl általánosak, és nem utalnak arra, hogy milyen jellegű a szembenállás, mi a zavarodott állapot oka. A kínai írásjegy ősi alakja két szemet (䀠) ábrázol, amelyek valamilyen összefüggésre (癸) tekintenek rá, de másként látják ugyanazt, vagy más-más részletre fókuszálnak, így az összkép zavaros. Tehát szemléletkülönbségre, nézeteltérésekre, kettős látásra, kancsalságra és ebből adódó elidegenedésre utal a hexagram.

Amikor egy látászavar huzamosabb ideig fennáll, az agy hozzászokik, és a torz képet tekinti alapnak. Olyan helyzetekre hajlamosít tehát az év, amikor azt hisszük, hogy tisztán látunk, miközben mégsem. Miután szembesülünk a helyzet valóságával, és azzal, hogy az különbözik az általunk képzelttől, bizalmatlanná válhatunk saját képességeinket, lehetőségeinket illetően, elidegenedhetünk önmagunktól.

A helyzetkezelés kulcsa az, hogy a dolgokat azok lényegi kapcsolata mentén igyekszünk megragadni, kis lépésekben foglalkozunk az élethelyzeteinkkel, nem szabad nagy következtetéseket  levonnunk az egyes részletek vagy vélt összefüggések alapján, így elkerülhetjük, hogy a zavarodott összkép megrekesszen. Ismerjük el a különbözőségeket a maguk értéke szerint, és ne akarjunk azonosságot belelátni abba, ami nem egyforma! Ne másokhoz mérjük magunkat! Érdemes inkább a közös lényegiségükre figyelni, arra, hogy a sokféle ösvény ugyanoda tart-e. Legyünk tisztában a korlátozott állapotunkkal, és a saját kereteink között keressük a lehetőségeket, ismerjük fel, hogy mi mindennel rendelkezünk már eleve, ne akarjuk a magunké helyett mások életét élni! Válasszuk szét a dolgokat ahelyett, hogy összemosnánk őket, de keressük a változatosságban a hasonló lényeget, törekedjünk az alapvető, egyetemes igazság felismerésére a sok-sok egyéni igazságértelmezéshez való ragaszkodás és harc helyett! Tartsuk tiszteletben mások nézőpontját, de ne adjuk fel értük a sajátunkat!

Többet szeretnél tudni a Négypilléres Sorsfejtés módszertanáról, elméleti hátteréről, gyakorlati alkalmazásáról? Mindezt mélyen, a szimbólumok rétege mögé hatolva, régi kínai alapművek magyar fordításaival, tudományos párhuzamokkal, észszerű levezetésekkel alátámasztva, továbbá régi és mai valós esetpéldákat elemezve?

Tekintsd át a 24 anyagrészből álló tanfolyamom részleteit (a több, mint 1350 oldalnyi írott anyag mellett videó- és hanganyagok, kérdezz-felelek csoportos beszélgetések), és ha kedvet kaptál hozzá, jelentkezz:

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This