A Földanya Könyve – Az eljövendő 4 évről

Korábban már írtam az 1883-ban ismertté vált ősi mezőgazdasági útmutatóról, a 地母經 Dì Mǔ Jīng (A Földanya Könyve) című alapműről a 2020-2023 napéveit áttekintve. Magyarázó jegyzetekkel ellátva közlöm most az eljövendő négy évre vonatkozó szövegeket, magyar fordításban elsőként. Érdemes józan fenntartásokkal kezelni, mert alapjában véve elég általános ahhoz, hogy komolyabb jövendölésként használják, bár érdekes összefüggésekre világíthat rá a gazdasági változásokat és bizonyos jelenségeket illetően.

Földanya vízesés

Írta: Hornyánszky Simon, feng shui és sorsvezetési tanácsadó (Destiny Consultant)

bővebb szakmai életrajzsorsfejtés, fengshui tanácsadásírások

2024 – 甲辰 Jia-Chen (Fa-Sárkány) év a Földanya Könyve szerint

詩曰
太歲甲辰年,稻麻一半空。
春夏遭淹沒,秋冬流不通。
魯地桑叶好,吳邦轂不丰。
桑棄末後貴,相賀好天虫。
估賣價例貴,雪凍在三冬。
卜曰
龍頭屬甲辰,高低共五分。
豆麥無成實,六畜亦遭迍。
更看冬至後,霜雪落紛紛。

 

A költemény így szól:
Abban az esztendőben, amikor az Évi Legnagyobb az 甲辰 Jia-Chen (Fa-Sárkány), a rizses zsákok fele kiürült. Tavasszal s nyáron áradások érik a vidéket, ősszel és télen a folyók átjárhatatlanok. 鲁 vidékén a szederlevél [termés] remek, 吳 nemzet gabonája nem bőséges. A kihasználatlanul hagyott szederfák végül felértékelődnek, az Ég rovarai örömmel üdvözlik egymást. A kereskedelemben eladni lehet példásan drágán, hó és fagy honol a három téli hónap során.

 

A jóslat így szól:
Sárkányfő társítható a 甲辰 Jia-Chen (Fa-Sárkány) [évéhez], a magas és a mély tekintetében osztozik az öt irány. A hüvelyesek és a gabona nem terem magot, a jószágok helyzete szintén bizonytalan. Legyünk még figyelmesebbek a téli napfordulót követően, fagy és hóesés egymást váltja.

 

Az előző években a tartalékok megőrzésének fontosságára, a szükségtelen költségek csökkentésére hívtam fel a figyelmet. A költemény első sora arra utal, hogy még óvintézkedések után is egy jelentős erőforráshiánnyal indulhat az év, ráadásul (főként esőzésből adódó) természeti csapások hátráltatják a rendeződést, általános lehet a bizonytalanság. Persze van, ahol remek gazdasági körülmények jellemzőek, és idővel értékessé válhat mindaz, amiről azt gondoltuk, hogy odaveszett. Azok a dolgok, amikkel eddig keveset foglalkoztunk, becses lehetőségeket rejthetnek. A Sárkány év és a télközépi Patkány együttes hatása felfokozza a Víz jelentőségét, amit sodróvá tesz a Fa húzóereje, így az év végi (illetve a tavaszi) hónapok erőteljesek.

Történelmi visszatekintés:

 

2025 – 乙巳 Yi-Si (Fa-Kígyó) év a Földanya Könyve szerint

詩曰
太歲乙巳年,高下禾苗翠。
春夏多漂流,秋冬五轂丰。
豆麥美燕齊,桑柘益吳楚。
天虫筐内走,蠶娘哭叶空。
絲綿不上秤,疋帛價更高。
卜曰
蛇頭值嵗初,谷食盈有餘。
早禾莫令晚,蠶亦莫令遲。
夏季麥苗秀,三冬成實肥。

 

A költemény így szól:
Abban az esztendőben, amikor az Évi Legnagyobb az 乙巳 Yi-Si (Fa-Kígyó), többé-kevésbé a rizspalánták zöldek. Tavasszal és nyáron gyakoriak az áradások, ősszel és télen az öt gabona bőséges. A hüvelyesek és a kenyérgabona gyönyörű 燕 Yān fejedelemség egészében, a szederfa gyarapszik 吳 és 楚 Chǔ [fejedelemségekben]. Az Ég rovarai a kosarakban izegnek-mozognak, a selyemhernyókat gondozó nők sírnak a hiányzó levelek miatt. A selyemszálak nem nyomnak sokat a mérlegen, a selyemgombolyagok ára még magasabb lesz.

 

A jóslat így szól:
Amikor Kígyó lesz az év feje, az élelmezési gabona bőségesnél is bőségesebb. Korán érő a termény, ne arass későn! A selyemgyártás sem késlekedhet! Nyáron a búza hajtásai szépek, a három téli hónapra dús terményként szolgálnak.

 

Összességében ez a szöveg már egy kedvezőbb évet jelez. A Yin Fa remekül táplálja a Kígyó Tüzét, így a források bőségesen rendelkezésre állnak. Ám az elemi összjáték arra is utal, hogy ez hamar felélhető, illetve nem kívánt növekedéshez vezethet (kártevők elszaporodása; gyorsan bekövetkező, ám rövid életű megvalósítások). Természeti károk továbbra is sújthatják a vidéket, melynek következtében gazdasági visszaesés, hiánycikkekből eredő áremelkedés lehet jellemző. Viszont aki figyelmesen és időben cselekszik, az jól gazdálkodhat a javaival.

Történelmi visszatekintés:

Földanya vízesés

2026 – 丙午 Bing-Wu (Tűz-Ló) éve a Földanya Könyve szerint

詩曰
太歲丙午年,春夏多洪水。
魯魏多疫災,轂熟益江東。
種植宜高地,低源遭水沖。
天虫見少絲,桑柘賤成籠。
六畜多瘟疫,人民少卒終。

卜曰
馬首值歲里,丰稔好田桑。
春夏須防備,種植怕流蕩。
豆麥并麻粟,偏好宜高岡。

 

A költemény így szól:
Abban az esztendőben, amikor az Évi Legnagyobb az 丙午 Bing-Wu (Tűz-Ló), tavasszal és nyáron sok az árvíz. 魯 és 魏 Wèi fejedelemségeket gyakori járvány sújtja, a gabona érett és hasznot hoz 江東 Jiāngdōngban. Magasabb földekre ültetni előnyös, lentebb árvizek moshatják ki a gyökereket. Az Ég rovarai megjelenésével kevés a selyem, a szederfák alig töltik meg a kosarakat. A jószágok gyakran megbetegednek, az emberek szűkölködnek katonákban a végeken.

 

A jóslat így szól:
Amikor a Ló az év feje, dúsan érik a gabona, remek a termés a földeken és a szederfákon. Tavasszal és nyáron fontos óvintézkedéseket tenni, mert a növekedő palántákat árvíz fenyegeti. Bab és búza, kender és köles – érdemes domboldalra ültetni őket.

 

Több helyen kiemelik az árvizeket, amikkel szemben felkészüléssel és előrelátó cselekedetekkel lehet védekezni. Termés, vagyis erőforrások tekintetében jó évnek ígérkezik, de váratlan veszélyek adódhatnak (járvány, kártevők), főleg, ha nem vagyunk tekintettel az épp érvényes helyzetre, körülményekre.

 

2027 – 丁未 Ding-Wei (Tűz-Kecske) év a Földanya Könyve szerint

詩曰
太歲丁未年,枯焦在秋土。
早禾稔會稽,晚禾丰吳越。
宜下黃龍苗,不益空心草。
桑叶前後貴,天虫少見露。
春夏雨水足,秋來憂失福。
百物價競起,絲綿何處討。

卜曰
若遇逢羊嵗,高低中半收。
瘴煙防六畜,庶民也須憂。

A költemény így szól:
Abban az esztendőben, amikor az Évi Legnagyobb az 丁未 Ding-Wei (Tűz-Kecske), száraz, kiégett ősszel a talaj. A gabona korán érik, figyeld, hogy időben arathass; a kései gabona bőséges 吳 és 越 Yuè [fejedelemségekben]. 黃龍 Huánglóng alsó részén jók a palánták, nincs ott üres kalász, sem gaz. A szederlevelek mindenütt nemesek, az Ég rovarait alig látni odakinn. Tavasszal és nyáron bőségesen esik, az ősz során az aggodalom, bánat a jószerencse elvesztésével jár. Száz dolog árát versengve tornásszák felfelé, és ugyan hol a selyem?

 

A jóslat így szól:
Amikor Kecskébe fordul az év, a magas és mély kiegyenlített. A jószágokat védd a fertőző betegségektől, az embertömeg ugyancsak aggódhat.

 

Ha az előző évben említett járvány szétterjed, az aggasztó helyzetet teremt. Ez inkább következménynek tűnik, mint újabb váratlan hullámnak, mert a termény és a kártevők tekintetében bajmentes, remek évről ír. Mint azt a COVID alatt tapasztalhattuk, a járvány együtt járhat gazdasági válsággal, jelentős áremelkedésekkel, hiánycikkekkel. Figyelmességgel azonban időben lépéseket lehet tenni a lehetőségek megragadására.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This