2023: A Fekete Nyúl éve

2023 a Víz Nyúl éve, a kínai sorsfejtés szakkifejezésével élve: 癸卯 Gui-Mao.

A Víz Nyúl napév kezdete (világidő szerint / UTC): 2023. február 4. 02:43 (ami magyar középidőben 03:43)
A Víz Nyúl holdújév: 2023. január 22. (a január 21. 20:53-as, első Vízöntő jegybeli újholdat követő nap)

2023 Gui Mao Víz Nyúl

Írta:Hornyánszky Simon, feng shui és sorsvezetési tanácsadó (Destiny Consultant)

bővebb szakmai életrajzsorsfejtés, fengshui tanácsadássorsfejtés tanfolyamírások

2023 a 癸卯 Gui-Mao, avagy a „fekete nyúl” éve, ami alapvetően a Yin Víz és a Yin Fa erőinek együttesét képviseli.

  • A leginkább yin jellegű, ciklusvégi Yin Víz jegyéhez a halál, homály, üresség, köd, kiszámíthatatlanság, bizonytalanság társul, de épp úgy jelenti az Élet Vizét, az újjászületést, azt az erőt, ami „fejlődést hoz valamennyi létező számára” (發育萬物 fāyù wànwù).
  • A Yin Fa lágy, törékeny növények száraihoz hasonlatos, de sok kenderszál egymásba fonódva erősebben tart az acélnál. Rugalmassága miatt ott is képes helyt állni, ahol a merev fa eltörik. Remek túlélő és kapcsolatteremtő lehetőségeket jelent. A közhiedelemben a nyúl egy gyáva állat, ám sok mesében épp a furfangosságával keveredik ki a bajból, sőt, egy tanzániai népmesében még a hiénát és az oroszlánt is felfalja. Első ránézésre valóban kerüli a küzdelmet, inkább „felhúzza a nyúlcipőt”, ám ha rákényszerül, veszedelmes bátorsággal, elszántan védekezik. Jellemző a Nyúl jeggyel bírókra, hogy ha rászánják magukat valamire, akkor nehezen tántoríthatóak el céljuk elérésétől.

Minden jegy attól is függ tehát, hogy miként használjuk őket. Önkéntelenül elszenvedjük-e a hatásukat vagy tudatosan, felkészülten kiaknázzuk a lehetőségeit?

Tények és hiedelmek a Nyúl kapcsán

A jel eredetileg teljesen szimmetrikus volt, s az év egy jelentőségteljes időpontjára utal, két holdat vagy holdfázist ábrázol; más értelmezések szerint pedig egy nyitott ajtót jelenít meg (régi jele: 戼).

Vannak, akik csillagképnek vélik, de egy korábbi tanulmányomban rámutattam, hogy a „kínai” életkör (zodiákus) nem csillagképeket, hanem változási állapotokat ábrázol. A szoláris naptárban minden évben kapcsolódik hozzá egy nevezetes időpont: a tavaszi nap-éj egyenlőség éppen a Nyúl havának (március 5. – április 4.) közepére esik, tehát ha van is csillagászati vonatkozása, az a Föld-Nap viszonyból ered. Az értelmezéseket megerősíti, hogy ha a 12 Földi Támaszt egy körön ábrázoljuk, akkor vele szemben (tizedikként) a 酉 You kerül, melynek állatképe a Kakas. 酉 régi jele 丣 egy zárt ajtót ábrázol, és ugyancsak összefüggésbe hozták az év egy jelentőségteljes időpontjával, illetve a holdfázisokkal. Tudniillik az őszi nap-éj egyenlőség éppen a Kakas havának közepére esik.

2023 Gui Mao Víz Nyúl pillér

Az „ajtós” kép mintha arra a hétköznapi jelenségre utalna, hogy egy ajtó kinyitásával (戼) egyre fényesebb és világosabb lesz, bezárásával (丣) pedig egyre sötétebb. A márciusi nap-éj egyenlőségtől a júniusi napfordulóig terjedő időszakban egyre hosszabbak a nappalok, a szeptemberi nap-éj egyenlőségtől a decemberi napfordulóig pedig egyre hosszabbak az éjszakák. A magyar hagyomány szerint tavasszal kikelet, ősszel bekelet ideje van.

Megjegyzendő, hogy a nyúl az ősi egyiptomi kultúrkörben szintén szoros kapcsolatban áll a holdciklusokkal. A Hold ott alapvetően mindkét nem tulajdonságait magában hordozza, de telő állapotaiban inkább hímneműként (v.ö. Un-nefer nyúlfejű isten) tekintettek rá, fogyó holdként pedig nőnemű jelképként (v.ö. Unut nyúltestű és nyúlfejű istennő). A nyugat-szibériai ugor népek holdistennője, Kaltesz, egy alakváltó, ám leginkább nyúlként ábrázolják és az április hónappal hozzák összefüggésbe. Hasonlóképpen alakváltó az angolszász mitológia tavaszhozó istennője, a világosság szelleme, Ēostre (a germánok Ôstarâ néven tisztelték őt), és minden teliholdkor nyúllá változik. Tőle ered egyébként a Húsvét angol elnevezése (Easter) is, ami szintén március-április időszakra tehető mozgóünnep. Nem időszakhoz kapcsolódik, de a Fa erő képzelet, álom vonatkozását tükrözi az odzsibvé hitvilág szellemnyula, Jiibayaabooz, aki az álmokon keresztül tanította az emberiséget az isteni világgal való kapcsolatteremtésre.

2023 Gui Mao Víz Nyúl pillér

A Víz-Nyúl pillér működése

Az előző évi pillérhez hasonlóan az alaptermészete az Aranyfüst Féme, és yin jellegénél fogva ez a kifinomult, szép külső mögötti tartalom kérdése még fontosabb idén. Akkor emelheted igazán a környezeted fényét, ha az alapjaid erősek és biztosak. Érdemes feltenned e kérdéseket magadnak: Mit öltöztetsz díszekbe? Értéket hordozol-e belül is, vagy csak külsőségekben? Megfelelő, érett formát aranyozol be vagy csak felvágni akarsz a csillogással?

A Yin Víz táplálja, élteti a Nyúl Yin Fa jegyét, a tettek előidézik a körülményeket: a még csak elképzelésként létező dolgok megvalósításba ültetése, ötletek és tervek kivitelezésének elindítása idén könnyedén történhet, ha azzal új helyzetet teremtenek. Bizonyos tekintetben újrakezdést tükröz. A 靈寶經 Língbǎo jīng (Szellemi Kincsek Könyve) IV. századi taoista alapmű ezt a jegykapcsolatot becsesnek (寶 bǎo) tartja. De a források megcsapolása, egy elképzelés körülmények általi meghiúsulása, hátráltatása is benne van. Visszahúzza, befelé fordítja a lehetőségek alakulását, a gyökerekhez való visszatérést képvisel. A jegyek természetéből adódóan különös, az ismeretlenség homályából egyszer csak kialakult, ijesztő helyzetek születhetnek. Ha nem is világos, honnan jött, érdemes tudni, mi van mögötte, miért is jött létre s merre tart. Kifinomult a pillér mindkét összetevője, lágyan hatnak, így előfordulhat, hogy a lehetőség nem szembetűnő, kívül válságosnak tűnhet a helyzet, de a dolgok mélyére tekintve körvonalazódhat a hosszú távú céljuk.
Érdemes feltenni a kérdést: Mit látsz benne? Mit jelent neked személyesen a helyzet?

Többet szeretnél tudni a Négypilléres Sorsfejtés módszertanáról, elméleti hátteréről, gyakorlati alkalmazásáról? Mindezt mélyen, a szimbólumok rétege mögé hatolva, régi kínai alapművek magyar fordításaival, tudományos párhuzamokkal, észszerű levezetésekkel alátámasztva, továbbá régi és mai valós esetpéldákat elemezve?

Tekintsd át a 24 anyagrészből álló tanfolyamom részleteit (a több, mint 1350 oldalnyi írott anyag mellett videó- és hanganyagok, kérdezz-felelek csoportos beszélgetések), és ha kedvet kaptál hozzá, jelentkezz:

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This