2016: Tűz-Majom évi előrejelzés

Közkeletű nevén Tűz Majom – sorsfejtési szaknyelven: 丙申 Bing-Shen – évi pillér lehetőségeit igyekszem feltárni 2016-os napévet előkészítő cikksorozat második részében, leginkább a következő kérdéseken keresztül: Mikor is kezdődik pontosan? Milyen minőségeket hordoz? Hogyan változhat a viselkedése az egyes évszakok során? Milyen visszatérő események jellemzők rá a korábbi ilyen évek tükrében?

Kapcsolódó írások: A Tűz Majom év és jelképei

Tűz-Majom kezdete

BingShen bannerSzámos alkalommal írtam már az évkezdet kozmikus, csillagászati és hagyománybeli hátteréről a Valóságtúra blogon. Most is fontosnak tartom ezzel bevezetni az évi előrejelzést, külön kihangsúlyozni, hogy mi micsoda. A jelképek ámulatba ejthetnek, elterelhetik a figyelmet a tényekről, az alapelvekről, a valóságról. A valódi összefüggések feltárásához illik tisztában lenni a valódi viszonyokkal. Az egyszerűség és áttekinthetőség érdekében a tudományosabb, szakmaibb tartalmakat lenyitható szövegdobozokba helyeztem el – a szöveg a kis V alakú nyílra kattintva jeleníthető meg, anélkül csak a cím látszik.

Mi adja a napév, illetve a holdév kezdetét?

Amikor a Nap a Földről megfigyelt pályáján elér az Ekliptika 315°-ra, vagyis a Vízöntő/Aquarius szakasz közepére, akkor kezdődik a kínai napév. Ez az évkörön a Nappálya legmélyebb pontja, ezért tekintenek rá napévkezdőként (立春 Lìchūn / A Tavasz Beköszönte). Ehhez a ponthoz legközelebb eső újhold adja a holdév kezdetét, mert a Hold ekkor kerül együttállásba a pályája legalacsonyabb szakaszán járó Nappal. Ilyenkor hagyományos ünnepségsorozatot rendeznek (春節 Chūn​jié / Tavaszünnep) – a holdújév napját egy 8 napos felkészülési időszak és a következő teliholdig számolt (kb. 15 napos) ünneplés övezi. A napévek egészen pontosan tükrözik a valós, csillagászati viszonyokat (elegendő 4 évente pusztán egy napot beiktatni helyesbítésként, ez a szökőnap), holdnaptárral pedig csak igen durva közelítéssel lehet számolni éveket (3 évente egy teljes hónapnyi idővel csúszik el a valós viszonyoktól a holdnaptár, ezért vannak benne szökőhónapok).
A lényeg tömören:

Mind a Négypilléres Sorsfejtésben,
mind a Kilenc Csillag Kiben,
mind a Repülő Csillag Fengshuiban

napévekkel számolunk, nem holdnaptárral!

A holdnaptárral számolás mellett a másik gyakori hiba az interneten megjelenő magyar és külföldi írásokban, hogy nem a valós, tényleges helyi viszonyokra alkalmazzák a számításokat. Jellemző, hogy a távol-keleten népszerű tízezeréves naptárból (通書 Tōng​shū) gondolkodás nélkül kiolvassák az év- vagy hónapkezdő időpontot. A bibi ott van, hogy ez a kínai állami szokások miatt pekingi középidőben van megadva, ami pedig nem más, mint az egész Kínára kiszabott UTC+8 időzóna. Kína nyilvánvalóan hatalmas kiterjedésű ország, így a valódi helyi viszonyokat nem tükrözheti még a határain belül sem, pláne nem alkalmazható időszámítás a világ más tájain! A világidőben kapott 09:46 (Víz-Kígyó kettősóra) például pekingi középidőben 17:46 (Tűz-Kakas), ami csak Kína bizonyos részein lenne valódi évkezdeti időpont (ott ahol épp 8 órás az eltérés a greenwichi délkörtől). Így ha ilyen délutáni időponttal találkozunk, ott a cikkíró hozzáértése megkérdőjelezhető, különösen magyarországi vonatkozásban, hiszen az időeltolódás miatt egészen más születési képlet kapható! Helyesen tehát:

Napév Holdév
Kezdete 2016. február 4. 09:46 UTC
2016. február 8. 14:39 UTC
Vége 2017. február 3. 15:34 UTC
2017. január 28. 00:07 UTC

A valódi napidő kiszámítása

A valós csillagászati viszonyok miatt az évkezdet nem esik ugyanarra az időpontra, akár holdévről, akár napévről van szó. Így pontos csillagászati számítások szükségesek a helyes megállapításához. Az eredmény általában világidőben (UTC) adódik, amit valódi napidőre, vagyis valós helyi viszonyokra a földrajzi koordináták és az időegyenlet figyelembevételével igazíthatunk. Az összetett számolgatást megkönnyítheti a Time Zone Master ingyenes windowsos alkalmazás, aminek nagy előnye, hogy figyelembe veszi a történelmi időszámítási sajátosságokat is (pl. nyári időszámítás, egyedi időzóna stb.). A város hozzáadása (Add Clock Location…) után válasszuk a Solar fület, így a karóránkon mérhető helyi középidőn (LMT) túl a sorsfejtési képletfelállításnál alkalmazott valódi napidőben (LAT) is leolvashatjuk az adott időpontot.
Aki nem akar most számolgatni, annak íme az évkezdő időpont (valódi napidőben) néhány főbb magyarországi helyszínről: Debrecen 10:59, Miskolc 10:55, Budapest 10:48, Veszprém 10:44, Győr 10:42 – látható, hogy még Magyarországon belül, két város között akár 17 perces különbség is adódhat, ami akár egy másik kettősórai pillért is jelenthet a születési képletben! Mivel (valódi napidőben) 11:00-kor van az óraváltás, a Debrecentől keletre eső településeken a Nap a Fa-Ló kettősórában éri el az évkezdő pontot, Debrecentől nyugatra eső településeken pedig ekkor még csak Víz-Kígyó kettősóra van. Ez továbbá arra is rámutat, hogy nem kell itthon is kivárni a délutánt, hogy valaki a Tűz-Majom évében szülessen, csak mert pekingi zónaidő szerint említik az évkezdetet egy népszerű kínai műben. A valóság nem foglalkozik politikai okokból kiagyalt standardokkal.

Tűz-Majom napévek természete

2016 Bing-Shen a Tűz-Majom éveJobb oldalt látható a 2016-os napévet a 60-as időciklusok rendszerében ábrázoló pillér. Felső részét – Bing (yang Tűz) – tekinthetjük az év főhősének, ami egy esztendeig a Shen (Majom) vidékén tartózkodik. E minőségeket vehetjük használatba, amikor meglovagoljuk az évi hatásokat, mégpedig a Lehetőségek Három Szintjén:

 • Ég (Idő): Ez jelenti életünk fő irányvonalát az év során, mert bárhol is vagyunk, bárhova is megyünk (legalábbis amíg a bolygón vagyunk), ez ugyanúgy érvényes ránk. Elsősorban a Tűz adja majd meg az irányt cselekedeteinknek, ő a főszereplő. A Majom főminősége, a Fém szolgáltathatja a hátteret, a díszletet; a színpadi kellékeket pedig a Víz és a Föld.
 • Föld (Hely): A tartózkodási helyünk Feng Shuijával együtt az időminőségek keretet adnak lehetőségeinknek. Ha a 9 Csillagot nem is számolgatjuk, általánosságban véve elmondható, hogy egy erdőben a Fa qi hangsúlyosabb, könnyebben kibontakoztatható, míg egy forró sivatagi helyen vagy tűző napsütésben a Tűz qi, egy folyó, tó mellett vagy a tengerparton a Víz qi élénkebb, egy teljesen csöndes, fehérre meszelt, dísztelen meditációs szobában vagy zongorán, hárfán, harangokkal megszólaltatott szép rezgésektől átjárva a Fém qivel lehet könnyebben kapcsolatot teremteni.
 • Ember (Cselekvés): Önmagunkból – pusztán emberi igyekezettel vagy a környezet energiáit felhasználva –, képesek vagyunk az öt változási állapot bármelyikét kibontakoztatni, nem csak az itt felsoroltakat. Ám az időszakok kijelölik a mozgásterünket, vagyis azt, hogy mikor milyen mértékben és milyen gyorsan tudjuk előhozni ezeket az állapotokat. Tehát Sorsunk keretei egyaránt meghatározóak és szabadságot is hagynak.

A 丙 Bing Tűz és a 申 Shen Majom egymásrahatásáról

Minden pillér két részre bontható: a felső rész mindig egynemű, tiszta minőség, ezért könnyen megragadható. Ez a cselekvő, tevékeny, az eseményeket tettekkel kibontakoztató fél, míg az alsó rész mindezek feltételeit, körülményeit képviseli, az eseményeknek alapot, támaszt adó, a cselekedeteket fogadó fél. Az alsó rész összetett minőség, mert a közhiedelemmel ellentétben nem csupán egy „állatjegy”, hanem magában hordoz ún. rejtett minőségeket is: jelen esetben a 庚 Geng (yang Fém) főminőséget, illetve a 壬 Ren (yang Víz) és a 戊 Wu (yang Föld) mellékminőségeket. Ezek összjátéka, egymásra gyakorolt összetett viszonya fejezi ki az év minőségét.

Felépítését tekintve ez ún. előre meghatározott, vagy pontosabb fordításban: korlátokat szabó (zhì​ 制) időminőség, mert a felső rész korlátokat szab (zhì 制) az alsó résznek. A Tűz alakítja a Fémet, elveszi támadó élét, rávilágít értékességére, felmelegíti, s ezáltal emelkedésre, tágulásra készteti, szabályozza ridegségét, hanyatló és összehúzódó viselkedését. Ez azt jelenti, hogy a cselekvésünk meghatározhatja az élethelyzetünk feltételeit, a bekövetkező események megszabhatják a körülmények alakulását. Megfelelő hozzáállással kezelhetővé tehetjük az élethelyzeteket, ahogyan a Tűz edzi, kovácsolja a Fémet. Ugyanakkor a nem megfelelő tettek folytán az alapok összeomolhatnak, a feltételek zavarossá válhatnak, ahogyan a Tűz használhatatlanná olvaszthatja a Fémet.

Legfőképpen aBing Tűz és a Geng Fém kölcsönhatására épül ez a kapcsolat. Mindkettő yang minőség, egyaránt szilárd, kemény, erős természetűek, így találkozásuk heves, élénk. Ugyanakkor egymással nem szemben álló minőségek, nem „ütköznek”, inkább kölcsönösen alakítják egymást: a Tűz mérsékli a Fém qijét, illetve a Fém dacolhat a Tűzzel. A Qing-kori 任鐵樵 Rèn Tiěqiáo összeférhetetlen, kibékíthetetlen különbségekhez, támadás legyűréséhez hasonlította viszonyukat:

能煆庚金,遇強暴而施剋伐也; […] 庚金剛健,剛又逢剛,勢不兩立。 „Képes kovácsolni a 庚 Geng Fémet – amikor erőszakkal kerül szembe, akkor legyűrő hatást fejt ki a támadásra (elveszi az élét); […] 庚 Geng Fém kemény és erőteljes – kemény találkozik keménnyel, s akár két dudás egy csárdában, nem fér meg egymással.”

Megjegyzendő, hogy mindez akkor lenne ilyen sarkosan érvényes, ha a 丙 Bing Tűz és a 庚 Geng Fém azonos szinten és tisztán megnyilvánuló minőségként találkoznának egymással. Ám itt, a Tűz-Majom pillérben különböző szinten jelentkeznek, ráadásul a Majom főminősége két mellékminőséggel szorosan együtt létezik, amelyek finoman alakítják a pillér felső és alsó részei között zajló kölcsönhatást.

 • Ren Víz mérsékelheti a lángok hevességét, fegyelmezheti, tiszteletet ébreszthet benne mások iránt, egyfajta erkölcsi tartást adhat neki.
 • Wu Föld levezetheti vadságát, szelídebbé, kedvesebbé teheti viselkedését, így az nem tornyosul mások fölé; sőt, a Föld hidat képez a Tűz és a Fém között, kibékítve a „két dudást”.

Tapasztalhatjuk a természetben, hogy Majom időszakban (augusztus vagy 15 óra után) mérséklődik a Nap tűző ereje, fényét fokozatosan eltakarják a nyugati hegyek. Ugyanakkor a lankákon végigragyogó sugarak megvilágítják a dolgok szépségét, a fák között utat törve szétterülhetnek a tájon, általa megpillanthatjuk a körülöttünk lévő valóságot, s benne egymást. A Tűz helyes használata felismerésekhez, találkozásokhoz vezethet. Az, aki tisztában van a saját magában hordozott értékekkel (v.ö. 壬 Ren írásjegyének jelentése: belül hordozott, mélyen elraktározott, megvalósításra kész erő), a kibékíthetetlen ellentéteket is fegyelmezetten, higgadtan, nemes hozzáállással kezelheti. Az, aki képes nyugalommal szelídíteni vadságát, együttérzéssel viszonyulhat másokhoz, szeretetteljes kapcsolatokat alakíthat ki, hídra lelhet ott, ahol mások csak összeférhetetlenséget látnak.

Tűz-Majom az évszakok során

Ötrétű valóságszemlélettel eszközként használhatjuk az öt változási állapotot a mindennapi életünkben, tevékenyen alkalmazkodva a változásokhoz, összhangban maradva mindazzal, amit az élet itt és most megkíván. Mind az öttel dolgozunk, mert egyik sem létezik a másik négy nélkül. Elsősorban a Tűzzel, mert ő az év nyilvánvalóbb, elérhetőbb, cselekvő qije, másodsorban a Majomban hordozott Fémmel, aztán a többi rejtett minőséggel, mert ezek adják a körülményeket, mondhatni ott várakoznak szunnyadó lehetőségként, nekünk már csak meg kell ragadni, a felszínre kell emelni, tettekké kell alakítani őket.

Tapasztaltabb olvasóim észrevehetik, hogy a Fa állapot kimaradt a sorból. Igen, ennek kifejezése lehet viszonylag nehezebb a 2016-os év során, mert mind a Tűz, mind a Majom minőség inkább korlátozó és gyengítő rá nézve, bár tavasszal kapunk hozzá támogatást. Ugyanakkor bármely változási állapot – beleértve az évi minőségeket is – kedvezősége saját képletünkön is múlik: ilyen értelemben a születési képletünk a befogadó fél (主 ​Zhǔ, Házigazda), az évi, havi, napi pillérek pedig a hozzá látogató felek (賓 Bīn, Vendégek), akik megfelelő sorrendben érkeznek, rétegről rétegre alakítva a lehetőségeinket. Ugyan megvizsgálhatnánk a zodiákus állatjegyeinek kapcsolatát a Majom jeggyel (pl. hogyan hat a Tigris a Majom jegyre és viszont), de abból következtetni egyéni sorshatásokra téves, nagyon félrevezető a teljes születési képlet ismerete nélkül! Az általánosítás téves értelmezéseket szülhet.

Ezért írtam inkább arról, hogy miként és mire lehet használni a megnyilvánuló erőket. Ha például Fára van szükségünk, vagy a tevékenységünkre, élethelyzetünkre épp az illik leginkább, akkor a Fánál leírtakból tájékozódhatunk afelől, hogy hogyan működik a Fa qi az adott évszakban. A következőek tehát nem az olvasót érő hatásokról szólnak, hanem az évszakok során a változási állapotok megnyilvánulásáról, hasznosíthatóságáról a havi és évi pillérek tükrében! 〈Az egyes évszakok címsorára kattintva legördül a tartalom, ismét rákattintva visszazárható, így áttekinthetőbbé válik az oldal.〉

Személyes útmutatásokhoz, az egyéni lehetőségek évi áttekintéséhez ajánlom az Ősvaló sorsfejtési szolgáltatásokat!

Tavasz (2016. február 4. – május 4.)

Tűz-Majom TavaszTavasszal erőre kap a 丙 Bing Tűz az évszakot uraló Fa qi tápláló hatása folytán, egyértelművé teheti, hogy ő az események főszereplője, örömét leli benne, mert izzását felszítja a tavaszi szél, fénye messzebbre elérhet. A februári Fém-Tigris pillér élénk váltással indíthatja az évet: a tavaszi szél feldúlhatja a hiszékenyen dédelgetett álmokat, a rideg valóságba rántva vissza az ábrándok közt lebegőket, így elengedhetetlen a józan, tudatos jelenlét. A támadások, ingerlések, hergelések elől érdemes inkább kitérni, figyelmességgel elejét venni az önkéntelen válaszcselekvéseknek, erőszakos kitöréseknek, a Szívünkkel védelmezni a bölcsesség lámpását. Hiszen, ha hagyjuk, hogy a zűrzavar irányítson minket, akkor a lámpás felborul és szétterjed a tudatlanság sötétje.

 • Tűz: megvilágosító felismeréseket hozhat, előnyös művelődésre, tanulásra, éber szemlélődésre kihasználni ezt az időszakot, különösen ha szükségünk van a Tűz qi tápláló erejére. Ha az élethelyzetek kihívások elé állítanak, fokozott figyelemmel járjunk el, hallgassunk a Szívünk bölcsességére, tekintsünk a felszín alá, lássuk meg a másikban a jót és kapcsolódjunk ahhoz a felszínes álarcok helyett. Ha a Tűz qit nehezen fogadja a képletünk, akkor ódzkodhatunk belemenni bizonyos helyzetekbe, büszkeség, szégyenlősség vagy sértődöttség formájában önkéntelen ellenállást válthat ki ez az időszak. Ilyenkor emlékeztessük magunkat arra, hogy ezzel esetleg fontos találkozástól tartjuk távol magunkat, nyíljunk meg a helyzet felé és tudatosítsuk, hogy igenis érdemesek vagyunk e találkozásra, ismerjük (f)el a szükségünket.
 • Fa: erős, de igénybe vett eszköz az év ebben az évszakában, a körülmények mozgatják. Megszorítások és elvárások között tudja kibontakoztatni erejét, bizonyítani rátermettségét; nem annyira tisztán célkitűzésekhez vagy lendületvételhez, inkább a már zajló folyamat szerves részeként (más minőségekkel szoros kölcsönhatásban, közbenső vagy közvetítő minőségként) használható; például a Tűz táplálására (gondoskodás, támogatás, tanítás) vagy erejét megőrizve, de alázatosságot gyakorolva az évi Fém előtt (szolgálat, önfegyelem gyakorlása, mozgásterünk tisztázása).
 • Fém: hasonlóan a Fához, ez is erősen igénybe van véve, de inkább cselekvő erőt ad, mint kihasználják a körülmények. Különösen az első két hónap során használható arra, hogy az év eleji fellendülés, a tavaszi újjászületés erejét igába fogjuk és megvalósításokba ültessük. Küzdelmes lehet a használata, de gazdag és eredményes is (mintha folyton újranövő terményt aratnánk le). Fontos, hogy ne essünk a bőség zavarába, inkább összpontosítsunk egyetlen (vagy közös szálon összefűzött több) célra, s tartsunk ki a megvalósítása mellett, illetve elégedetten fejezzük be a munkát apró sikerek után is.
 • Föld: az évszak során a Fa uralma alatt, elzárt, várakozó állapotban van, bár a Tűz melengeti és erővel tölti fel, enyhíti a korlátozottsága miatti feszültséget, a Fém pedig finoman változásra serkenti. Így ha lustaságunkon, halogató hajlamainkon felülkerekedünk, esetleg ki-kimozdulhat a Föld qi is a viszonylagos visszavonultságából, megmutatkozhat sorsalakító ereje. Bölcs tanács, hogy csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér – de azért keljünk ki az ágyból reggelente! ;)
 • Víz: még nagyon visszafogott, a felszín alatt fejlődő erő ez így év elején. Kivéve a Víz-Sárkány havában (kb. április), amikor egyszer csak hosszan folyamló vízként törhet előre rejtekéből. Ilyenkor igazán magasra szárnyalhat az ember a Sárkány hátán s a Majom vezényletével, de ha nem kapaszkodik, nagyot is zuhanhat. Érdemes visszaemlékezni, hogyan zajlott a 2012-es Víz-Sárkány év, és változtatni az akkor elkövetett hibákon, most kaphatunk még egy esélyt. Fontos felkészülni a hirtelen jött, sodró lendületre, bátran megragadni az alkalmat, és folyamatosan jelen lenni, eltántoríthatatlanul, ha már meghoztuk a döntést. Ha lemaradtunk a fellendülési lehetőségről, mert haboztunk vagy nem vettük észre időben, akkor később már ne erőltessük. Az a (sárkány)hajó már elment…

Nyár (2016. május 5. – augusztus 6.)

Tűz-Majom NyárNyáron a forróság túlhevítheti az év Tüzét, a főhős túljátszhatja szerepét. Ilyenkor a többi minőséget is a Tűzön keresztül élhetjük meg (a Vizet szárító, a Földet szikkasztó, a Fát elégető, a Fémet izzító, kovácsoló hatásain át). Fontos, hogy a késztetések ellenére ne merészkedjünk túl messzire, tartsuk be a fokozatosság elvét, átlátható lépések szerint haladjunk. Kerüljük a messzemenő következtetéseket, a felszínes tudás alapján hozott előítéleteket. A tavasszal megtanult ismereteket esetleg alkalmazhatjuk a gyakorlatban is. Azzal dolgozzunk, ami előttünk van, amivel már eleve rendelkezünk, de azt igyekezzünk a nagyobb egész részeként látni, tágabb értelemben tekinteni rá, nem pusztán pillanatnyi megnyilvánulása, viselkedése alapján megítélve.

 • Tűz: különösen június-július hónapokban érdemes körültekintő óvatossággal, higgadt átgondoltsággal eljárni, hűs, árnyékos helyekre visszahúzódni a forróvá váló körülményektől. A Fa-Ló és Fa-Kecske havi pillérek igencsak felfokozhatják a 丙 Bing Tűz heves vadságát (különösen ha Nyúl vagy Disznó is van a képletünkben). Hirtelen fellángolásokkal, indulatokkal gyűlöletet szíthatnak, félelmeket kelthetnek, szűklátókörűséggel torzíthatják a valós helyzetet, túlságosan előtérbe hozva, túl nyilvánvalóvá téve bizonyos részleteket, így takarva el finomabb összefüggéseket a tényleges helyzetről. A tudatos jelenlét itt is elengedhetetlen, hogy felismerjük, mi az, ami csak ködösítő füst és merre van a valódi tűzvész.
 • Föld: bőséges, ugyanakkor igen száraz; megfelelő nedvesség (Víz) nélkül használhatatlan, szétporlik. Nyáron pedig elég nehéz Víz qihez jutni, hacsak nincs hangsúlyosan jelen a képletünkben. Ez utóbbi esetben nagyobb sikerrel hasznosíthatjuk a Föld qit, de nem érdemes túlságosan rá támaszkodni, homokra nem igazán lehet várat építeni (építkezés, ingatlanügyek, embertömeggel kapcsolatos ügyintézés zűrös lehet, inkább mozgásban érdemes maradni illetve tevékeny mozgásban tartani a dolgokat, forgatni a vagyont, s nem felhalmozni).
 • Fém: a Tűz képes megmunkálhatóvá tenni a Fémet, de mértéktelenül használva el is pusztíthatja, így a Majom fő minősége kevésbé használható. Ha valami fontos ügyért küzdünk, most érdemes inkább kerülni a hangosan tiltakozó hozzáállást, mert az események forgataga elsöpörheti kiáltványunkat, nehezen kaphatjuk meg a kellő figyelmet vagy könnyen „megégethetjük magunkat”. Dolgozzunk a háttérben, elidegeníthetetlen, tartós eredményeken, kifelé gyakoroljunk alázatosságot, alkalmazkodjunk a túlélés érdekében, s az év végén még bizonyíthatjuk igazunkat.
 • Fa: elemésztik a körülmények, nehéz megragadni és hamar kimerül. Tanulásra, gondos célkitűzésre, új kezdeményezések kivitelezésére talán nem jut elég idő, mert a körülmények megkívánhatják, hogy rögtön alkalmazásba ültessük a dolgokat. Fontos, hogy nedvességgel tápláljuk és tartalékoljuk, ha erre a qire szükségünk van: tegyük a mindennapjaink részévé, folyamatosan foglalkozzunk vele, használjuk ki töltődésre a hűs helyeket, az éjszakai órákat (pihenjünk, ne szórjuk el bulikon), illetve tanulásra, tervezgetésre a kora reggeli órák alkalmasak lehetnek, amikor a Nap még nem olyan forró és szárító, s éberebbek vagyunk, tisztábban tudunk gondolkodni.
 • Víz: a forróság elpárologtatja. Ha elő-elő is bukkan bizonyos napokon, hamar szertefoszlik ereje, folyamatos használatra nem alkalmas. Éjszaka vagy vízközeli, árnyékosabb, hűvösebb helyen hozzáférhetőbb lehet. Ahogy a Fémmel is, ennek használatával is érdemes várni az év végéig, amikor újra erőre kap, addig pedig őrizni gondosan, mint egy titkos kincset.

Ősz (2016. augusztus 7. – november 5.)

Tűz-Majom ŐszŐsszel ismét rendeződhet a helyzet, a Fémre kerül a hangsúly, így a Majom mellékszereplőinek nagy jelenetei következhetnek. Augusztusban a Tűz-Majom pillére megismétlődik a hónapban, ami azt fejezheti ki, hogy ez a minőség igyekszik betölteni egy már (az évi qi által) elfoglalt szerepet. Deja Vu élményekkel, visszatérő és forgatókönyvszerűen lejátszódó szokásmintákkal, kétszeresen jó vagy kétszeresen rossz hatással járhatnak (attól függően, hogy a Bing-Shen kedvező vagy kedvezőtlen a születési képletre nézve).

 • Tűz: csillapodik, ugyanakkor igyekszik megtartani uralmát a Fém, az évszakot meghatározó minőség fölött. Ilyenkor a Tűz hasznosítható éberséget, odafigyelést, ellenőrzést, felügyeletet kívánó tevékenységekhez. Ám a lángok illékonyak, s ha nincs megfelelő gyúanyag (érdemes a Fa napokat kihasználni), akkor a Fém fölötti felügyelete csak leterheli, kimerítheti, aminek a kudarcélmények, gyász, veszteségek miatti szorongás, borúlátás miatt elfojtott tetterő lehet a következménye. Olyannal foglalkozzunk, amit a körülményektől függetlenül is tudunk folytatni, vagy ha le kell állnunk valamivel, akkor legyen más célkitűzésünk, ami felé törekedhetünk.
 • Fém: elérhetőbbé, használhatóbbá válik, de a Tűz (enyhe) korlátozó hatása folytán hajlamosak lehetünk ellenállni, tiltakozni a fegyelmező-korlátozó erőkkel szemben. Cselekedeteinket érő fokozott figyelem nem csupán felügyeletként jelentkezhet, hanem népszerűségként, hírnévként is: érdemes a kihívásokat, megmérettetéseket lehetőségeknek tekinteni arra, hogy bizonyítsuk rátermettségünket egy nagyobb közönség előtt is.
 • Föld: e qi ősszel inkább pihen; idén főként a felperzselt felszínét igyekszik helyreállítani. Használjuk ki az időt öngyógyításra, a dolgaink rendezésére, az elszenvedett károk javítására!
 • Fa: akár a lehulló lombok, igyekezete rozoga, támasza törékeny, elevensége mulandó. Nem javasolt ehhez a qihez nyúlni ilyenkor, eljárt fölötte az idő. De ha mégis úgy alakulna, hogy ezzel dolgozunk, akkor igen körültekintően járjunk el, inkább álljunk meg gyakran, hogy összeszedjük magunkat, mint hogy összeomoljon az egész törekvésünk.
 • Víz: élénk, újító, találékony, ugyanakkor a kétszer egymás után előforduló Tűz-Majom pillér (év és hónap) miatt hajlamos lehet az ember ismételni önmagát, újra feltalálni valamit. Előfordulhat, hogy igyekszünk valami egyedit, eredetit elérni, aztán azt tapasztaljuk, hogy valaki más már megvalósította azt; várunk egy parkolóhelyre, aztán valaki beáll oda; a kiszemelt üzletet/állást valaki más hirtelen elhappolja; szeretőnkről kiderül, hogy házas ember; stb. Ha felkészületlenül ér minket az ilyesmi, akkor nagy bajba kerülhetünk, szégyen érhet minket, de ha megőrizzük a tudatosságunkat és előrelátóan cselekszünk, akkor észrevesszük a nyilvánvaló jeleket és időben visszakozhatunk egy már előre levezényelt helyzetből, kiszállhatunk a játszmából, elkerülve a bukást, a keserű következményeket. Ha időben felismerjük a hogy az adott irány hiábavaló, szükségtelen erőfeszítésektől kímélhetjük meg magunkat.

Tél (2016. november 6. – 2017. február 2.)

Tűz-Majom TélTélen a Majom és az abban hordozott Víz válik hangsúlyossá, különösen a decemberi Patkány havában. Érdemesebb az élethelyzeteket a hangsúlyos Fém és a Víz állapotokon keresztül megközelíteni: a dolgokra folyamatukban, a mindennapok szerves, élő részeként tekinteni, kapkodás helyett kivárni, rutinra hagyatkozás helyett elvonatkoztatni a megszokásoktól, múltbéli élményektől, figyelmünket visszatéríteni a jelen pillanathoz, önmagunkhoz.

 • Víz: ha a születési képlet készen áll egy erős Víz qi befogadására, akkor különösen szerencsés lehet a télközép. Ha nem, akkor érdemes kerülni a kockázatos vállalkozásokat, az ismeretlenbe fejest ugrást, s inkább háttérbe vonulni, visszavonultan átvészelni a telet. Befelé tekintésre, esetleg némi önmegtartóztatásra késztethet az időszak, felismerhetjük saját korlátainkat, megkülönböztethetjük hamis és valódi céljainkat, ugyanakkor lelkünk mélyén hordozott őserőnk bátorságot adhat az ismeretlentől való félelem legyőzésére, a körülmények ellenére való reményteli, rendületlen benső hittel való folytatásra.
 • Tűz: a Tűz ereje a téli hidegben jelentősen alábbhagy, jobbára csak pislákoló fényű, hamar lenyugvó a Nap. Védelemre szorul ez a qi, energiánkra, erőtartalékainkra vigyázzunk, ne tékozoljuk el, szívünket ne terheljük túl. Étkezzünk fehérjedúsan és átlátható, ismert forrásból, óvjuk magunkat az élelmiszeripari mérgektől, bántó környezeti hatásoktól – ezek kezelése, kiűzése rengeteg energiát von el a szervezettől.
 • Fém: télközépkor ismét megmutatkozik, törekvő, alkotó erővel bíró lehet, felszabadulva a forróság terhe alól. Amit korábban félre kényszerültünk tenni, háttérbe kellett vonnunk, azt most megújult erővel vehetjük elő, s nemes ügyünkért kiáltott szavaink meghallgatásra találhatnak a tél csöndjében.
 • Föld: dermedt, erejét a Fém elvonja, lassan és darabosan lehet működtetni. Nagyszabású munkafolyamatokba fogni nem érdemes vele, de új építkezések helyett egy fűtött szobában lakberendezést végezni eredményes lehet; pontos kivitelezés, letisztult, felesleges díszítésektől mentes megvalósítás remélhető. Érdemes megbecsülni a kis dolgokat, apró sikereket, ők is a nagyobb rend részei.
 • Fa: még épp csak megszületett (a novemberi Disznó havában), máris komoly felügyelet alá került a decemberi Fém-Patkány és a januári Fém-Bivaly pillérek hatására. Ez visszafoghat minket a kezdeményezésekben, s ha erőltetjük, akkor jobbára éretlen, elhamarkodott cselekedetek születnek általa.

Az öt változási állapot tulajdonságainak megismeréséhez ajánlom
az Ősvaló szolgáltatásai közül a teljes körű sorsfejtést
vagy a teljes körű Feng Shui felmérést,
mert ezeknek szerves része az ötrétű valóságszemlélet ismertetése.

Tűz-Majom napévek visszatérő eseményei

Ahogy a Fa-Kecske événél, itt is sorra vettem a korábbi Tűz-Majom évek eseményeit, de csak három 60-éves lépéssel távolodtam el a jelentől. A történelmi adatokat kulcsszavakkal fűztem össze, amelyek elég általánosak, és minden évben előfordulhatnak, s tűzesetről, robban(t)ásokról sem csak Tűz években olvashatunk, de ilyenkor esetleg történelmi jelentőséggel bírhatnak, forradalmi hatásuk lehet. Mindazonáltal ezek jellege sajátos, megkülönböztethető más évek háborúitól, felfedezéseitől stb. Például a Fa-Kecske években a felfedezéseket a hódítás, területszerzés hatotta át, ami a Fa állapotra jellemző. Itt inkább a Tűz változási állapotot fejezte ki a történések lényege: addig ismeretlen dolgok felismerése, a háborúkat sem a másik leigázása vagy területek elfoglalása miatt vívták, hanem a szabadságért, a függetlenség visszaszerzése volt a céljuk. Ugyanígy a békekötéseknek és a tiltakozásoknak is, de a korábban elnyomott etnikum vagy a nők lehetőségeinek szélesítése ugyancsak a szabadságról szól. Találmányok közös nevezője az energia (tűz, elektromosság, mágnesesség, atom), a világítás, a mozgás/mozgatás (autó, repülő). A versenyzési tevékenységek heves mozgással járó vagy nagy tömegeket mozgató jellege (ld. olimpia, foci, autóverseny) ugyancsak a Tűz qit tükrözi. Művelődési események terén a lényeg a széleskörű sugárzás (televízió, mozi), de egy-egy meghatározó napilap (az eleven, pezsgő mindennapokról szól) is indult mindhárom példaként hozott évben. Gazdasági eseményeket tekintve több ízben volt pánik és visszaesés, így érdemes megfontoltan kockázatokat vállalni, biztos helyre tenni a pénzt – ugyanakkor a Tűz és a Fém minőséghez szokás kötni a tőzsdét az élénk változásai miatt, illetve a Tűz derűlátó hozzáállást ébreszt az emberekben, aminek hatására fellendül a gazdaság is. Érdekes kimutatás, hogy a Dow Jones két alkalommal is történelmi mérföldkőhöz ért Tűz-Majom évben, talán így lesz ez 2016-ban is.

A táblázatot a böngészőablak ráközelítési lehetőségével felnagyíthatjuk (Ctrl + plusz jel), illetve visszazsugoríthatjuk eredeti méretére (Ctrl + 0).

Év Események
Tudomány, felfedezések, művelődés
Évcsillag
1956
 • HÁBORÚ: a szovjet diktatúra és terror ellen munkásfelkelés Poznańban; forradalom és szabadságharc Magyarországon; a szuezi válság; az algíri csata és a még évekig elhúzódó algériai függetlenségi háború;
 • BÉKE: Egyiptom és Izrael tűzszünetet köt; békeegyezmény Japán és a Fülöp-szk. között; Izrael felszabadítja Sharm-el-Sheikh-et; Marokkó, Tunézia, Szudán kikiáltja függetlenségét; az utolsó francia csapatok kivonulnak Vietnamból; az utolsó külföldi csapatok is elhagyják Egyiptomot;
 • TILTAKOZÁS: 650ezer amerikai acélmunkás sztrájkba kezd; apartheid ellenes tüntetések Dél-Afrikában (és Nelson Mandela letartóztatása, bebörtönzése);
 • NŐK: első női lelkipásztor (Margaret Towner); szavazójogot kapnak a nők Egyiptomban; apartheidellenes női tüntetés Dél-Afrikában;
 • ETNIKUM: az amerikai metodista egyház betiltja a faji szeparációt, fekete gyerekek járnak általános iskolába (Clay Ky); fekete írók és művészek első nemzetközi találkozója; elindul az első, fekete műsorvezetőjű szórakoztató műsor (Nat King Cole Show); az első fekete pilóta egy amerikai utasszállító repülőn;
 • GAZDASÁG: bemutatják a lottón nyerhető Prémium Kötvényeket az UK-ban; a Dow Jones első alkalommal éri el az 500 pontot; az év második felétől több hónapon át tartó általános árzuhanás (ún. medve piac, bár a mélypontot 1957-ben érte el);
 • TŰZ: számos vonatszerencsétlenség, repülőgépek összeütközése a levegőben, belgiumi bányarobbanás (262 halott), (atom)robbantás;
 • TUDOMÁNY: első napelemes rádiók piacra dobása; az első elektromos óra bemutatása (1957. január); az első konténerszállító hajó (Ideal X); működésbe lép az első transzatlanti telefonkábel; véletlen-elérésű mágnes-mag memória (a mai RAM-ok előfutára) szabadalma; az első mágneslemezes táras számítógép (IBM RAMAC 305), az első atomreaktor (Chicago, magánkutatásokra használják), kiállítják az első atomórát, első prefrontális lobotómia (Washington);
 • FELFEDEZÉS: a új hegységeket fedeznek fel az Antarktiszon; az eddigi legnagyobb (208×60 mérföld) jéghegy megpillantása; a Minamata-kór és az orális polió-vakcina felfedezése; először észlelnek anti-protonokat a légkörben;
 • REPÜLÉS: az első négymotoros Cessna repülőútja; az első földrészeken átívelő, megállás nélküli helikopterút; az első, repülőről ledobott hidrogénbomba felrobbantása;
 • SPORT: első cselgáncs-világbajnokság (Tokió), az első Európa Kupa; a Manaszlu első megmászása;
 • MŰVELŐDÉS: az első Euróvíziós Dalfesztivál; Elvis Presley hatalmas zenei és filmes sikerei; a Wizard of Oz és a King Kong első tévés vetítése (v.ö. 2016-ban forgatják a Skull Island c. feldolgozást); az első 200mph fölötti motorverseny; több tévés esemény, műsor, csatorna indul el, köztük az első tévéadás Ausztráliában, az első mágnesszalagra rögzített videofelvétel sugárzása és az első állami kiterjedésű, államilag támogatott ismeretterjesztő TV-csatorna is (Alabamában); elindul a chicagói Daily Defender újság (hetilapból napilap lesz 2003-ig); XII. Pius pápa jó pár enciklikát ad ki;
8
1896
 • HÁBORÚ: aduai csata (olasz-etióp háború); a 38 perces háború;
 • BÉKE: olasz-abesszín békeegyezmény;
 • NŐK: első nő, aki maratoni győzelmet arat (Stamasia Portrisi), az első női szenátor (Martha Hughes Cannon); kiadják a brit felvilágosult, tudomány iránt érdeklődő nőkhöz szóló Lady’s Realm első számát.
 • GAZDASÁG: megnyílik a szöuli Shinhan Bank, a legrégebbi dél-koreai bank; létrehozzák a Dow Jones ipari átlagot, az amerikai tőzsde legfontosabb mutatóját, ami történelmi mélypontját is eléri ebben az évben (28,48 pont); nagy gazdasági pánik
 • EGYÉB: az egyetlen bírósági ügy és ítéletalkotás, ahol figyelembe vették azt, hogy állítólag Elva Zona Heaster kísértete árulta el az igazságot;
 • TŰZ: örmény forradalmárok/terroristák robbanószerekkel felfegyverkezett támadása az Oszmán Bank ellen (és az örmény népirtás kezdete egyesek szerint, mert többezer ártatlan örményt lőttek le utána); pennsylvaniai bányarobbanás (58 halott)
 • TUDOMÁNY: a chop suey feltalálása; elektromos tűzhely, tárcsás telefon, Hubbell-féle izzólámpa foglalat, hordozható mérleg szabadalma; működésbe lép a Niagara-vízesésnél létesített erőmű;
 • AUTÓK: első autó Detroitban (Ford), Hollandiában (Benz), Londonban; első autóbaleset (New York-ban, kerékpárost ütöttek el), első autólopás (Peugeot, az autó szerelője követte el), első zárt körpályás autóverseny;
 • SPORT: első modern Olimpia (Athén), első beltéri labdarúgó mérkőzés;
 • MŰVELŐDÉS: első mozi Hollandiában, első nyilvános filmvetítés ill. filmszínház az USA-ban és Új-Zélandon; elindul a Daily Mail újság;
5
1836
 • HÁBORÚ: alamói csata (texasi forradalom); Chile hadat üzen Bolivia és Peru ellen;
 • BÉKE: Texas függetlenné válik Mexikótól (és megszünteti a rabszolgaságot); Mexikó függetlenné válik Spanyolországtól;
 • GAZDASÁG: nagy gazdasági pánik
 • TUDOMÁNY: első forgótáras pisztoly szabadalma legyártása (34-kaliberes “Texas” modell, Samuel Colt); a pepszin felfedezése (Theodor Schwann); első számú amerikai szabadalom (az 1790 és 1836 között bejegyzett első tízezer szabadalom nagy része egy tűz során elégett); az indukciós tekercs (Nicholas Callan), a gyalu (James Nasmyth), a zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufa feltalálása (Irinyi János); a “Loco focos/öngyújtó” gyufa szabadalma (Alonzo D. Phillips);
 • FELFEDEZÉS: a HMS Beagle hajón utazó Charles Darwin kutatásokat végez jó pár szigeten, s ezen az úton fogalmazza meg az evolúció elméletét is; Baily-féle gyöngyfüzér természeti jelenség felfedezése (Francis Baily);17 titokzatos apró koporsót találnak a skóciai Arthur’s Seat egyik barlangjában
 • MŰVELŐDÉS: első angol nyelvű újság Hawaiin; az első, ausztrál őslakosok készítette újság (Flinders Island Chronicle)
2

Aki kíváncsi korábbi Tűz-Majom évek történéseire, az járjon utána, 60 évenként visszalépdelve a múltba! :) Hasonló eseménymintázatokra bukkanhat: 1776-ban küldték például a kongresszusba a Függetlenségi Nyilatkozat végső vázlatát, amelyet el is fogadtak július 4-én; de ebben az évben történtek James Cook felfedezőútjai is. 1716-ban Savoyai Jenő és Pálffy János visszaverte a törökök 150 ezres hadát a péterváradi csatában, később pedig Temesvárt is felszabadította.

Mit sejtetnek ezek a 2016-os évre? Új energiaforrásokat, az energia hatékonyabb, fejlettebb felhasználását (pl. megújuló erőforrások, „ingyenenergia”, napenergia, kvantumok stb.), új fajta járművek (akár földi, akár légi), rezsimek elleni szabadságharcok, függetlenségek kivívása, történelmi tűzesetek, jelentős közlekedési és légikatasztrófák, dróntámadások, de akár Hillary Clintonból is lehet az első női elnök az Egyesült Államokban, illetve a nehéz körülmények közül elvándorlók is jobb, szabadabb lehetőségekhez juthatnak…

Írta: Hornyánszky Simon, feng shui és sorsvezetési tanácsadó (Destiny Consultant)

bővebb szakmai életrajzsorsfejtés, fengshui tanácsadásírások

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This