Eltökélt igazságharcos: 庚 Geng (Yang Fém)

Lelkesedéssel lendületet vihetünk cselekedeteinkbe. Erőt ad, hogy elérjük a céljainkat, megvalósítsuk álmainkat. De idővel a lendület alábbhagy, ha nincs valami, ami Eltökéltséget ad. A 2020 februárjától megmutatkozó hajtóerő a Yang Fém, amelynek segítségével Élet viszontagságait kemény acélpengeként vághatjuk át, s eltökélten haladhatunk előre az utunkon.

Írta:Hornyánszky Simon, feng shui és sorsvezetési tanácsadó (Destiny Consultant)

bővebb szakmai életrajzsorsfejtés, fengshui tanácsadásírások

Az idő változását az ősi keleten tíznapos hetekben (旬 xún) mérték, napjai sorban a Tíz Égi Cselekvőt (十干 shí​gān) testesítették meg, szemléltetve a Természet eleven fejlődését és az elerőtlenedő hanyatlását. Első tagjuk, a 甲 Jia (Yang Fa) a kezdetet, a sarjadó növények felszínre bukkanását tükrözi, a második tagjuk a terjeszkedő hajtásokat, gallyakat és így tovább egészen a visszahúzódó állapotig, amikor a Természet az új élet magvát hordozva, elrejtőzve várakozik, erőt gyűjt.

Ebből a hetedik a Geng, ami minden 0-val végződő évszámú év eseményeit, tettekben megnyilvánuló minőségét is jellemzi. Yang Fémnek is nevezik.

Írásjegyének ősi változata egy villás feltehetően földművelő szerszámot ábrázol, amit két kézzel fognak, és alkalmasint fegyverként is használható.

Határozott ítéletalkotás

Bátorság, vasakaratú önfegyelem, felelősségteljes, szigorú eltökéltség, kemény tűrőképesség által vezet a megoldáshoz. Azt a tudatállapotot képviseli, hogy minden gondra lehet megoldást találni. Az Élet viszontagságait kemény acélpengeként vágja át. Olyan eltökéltség ébred általa, hogy ha egy sereg bajjal is kerülsz szembe, addig küzdesz, amíg ki nem vágod magad a nehéz helyzetből. Minden nehézség, amivel szembekerülsz, tanulságokat hordoz, megerősíthet, hozzásegíthet a későbbi akadályok kezeléséhez. Békeidőben ez az eltökéltség arra ösztönöz, hogy amit elhatároztál, azt vidd véghez, amibe belekezdtél, azt vidd végig, ne tűrd a félmunkát. Fontos persze, hogy a helyzetek megítélése józan, tiszta fejjel történjen, döntéseidet átgondoltan s körültekintően hozd meg, így cselekedeted hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb, a megvalósításod pedig jobb minőségű lehet.

A 滴天髓 Dī Tiān Suǐ (Cseppek az Ég Velejéből) c. XIV. századi sorsfejtési alapmű így jellemezte:

庚金帶煞,剛健為最。 得水而清,得火而銳。 土潤則生,土乾則脆。

Geng Fém a felesleget elvágó erővel parancsnokol, a végletekig kemény és erős. Ha Vizet kap, akkor tiszta; ha Tüzet kap, akkor éles. A nedves Föld éltető számára, a száraz Föld pedig nyersen őszintévé teszi.”

(fordítás: Hornyánszky Simon)

Erőteljessége határozott, eltökélt hozzáállást biztosít, a Víz lemossa a rárakódott zavaró rétegeket, lehetővé teszi, hogy józan célok felé haladhass. A Tűz megmunkálja ellentmondást nem tűrő keménységét, hogy éle valóban azt vágja el, aminek eljött az ideje. Megtisztítja, makulátlanná teszik a 庚 Geng használatát, ítéletalkotásod így igazságos, tiszteletteljes lehet.

Eltökélt időzítés

Geng az Idő egyetlen egy pontba sűrűsödő megnyilvánulása is: az illanó mégis örök Jelen ura, a gondolatot megelőző éber cselekvés, a magyarázat nélkül, egy óramű pontosságával végrehajtó hatalom. Mindent tud és észlel, mégis lenyűgözően egyszerű; egyetlen egy dologgal törődik, s érzelmektől, gondolatoktól mentesen végrehajtja azt. Nincs emlék történés nélkül, nincs cél a jelenben meghozott szándék nélkül. A pillanat hatása hasonlatos ahhoz, mint amikor egyszer csak lesújt a balta, elpattan egy húr, becsapódik egy ajtó. Hirtelen minden kitisztul, valóságossá válik. Fellebbenti a fátylat, felismerhető benne a dolgok jelentéktelensége, feleslegessége. Az idő tükrében minden döntés végérvényes: csak a jelenben hozható meg, és a meghozott döntésen már nem lehet változtatni, mert az a múlté.

Amikor nem világos előtted a célod, akkor nem tudod, mibe vágod a fejszédet, s csak csapkodsz a levegőbe. Körültekintés nélkül dőre, botor, elhamarkodott tettekre sarkallhat a beteljesítés vágya. Figyelmetlenségeddel másoknak kárt okozhatsz, ami miatt jobb esetben önmagadat hibáztathatod, rosszabb esetben az áldozatokat. Ezért fontos, hogy tudatodat tisztán, figyelmedet a jelenben tartsd, gyakorold az önfegyelmet és tudatosan fejleszd született stratégiai érzékedet. A jó munkához gyakran idő kell – nem feltétlenül hosszas tervezgetés, inkább helyes időzítés. Készülj a váratlanra, így az nem zökkent ki. Testedzéssel, mozgásművészetekkel, alkotó önkifejezéssel, légzőgyakorlatokkal, meditációval ápolhatod a benső nyugalmadat, illetve segítheted elő saját érzéseid tisztább megélését, árnyoldalad elfogadását. Tudd, mikor kell visszavonulni és pihenni, hogy aztán megújult erővel cselekedhess!

Eltökélt céltudatosság

Nem érdemes az idődet vesztegetned arra, hogy aprólékosan mérlegeled az esélyeket vagy hogy mások jóváhagyására vársz. Összpontosíts a célra és a megvalósítás útjára, bízz önálló cselekvőképességedben. A 庚 Geng Yang Fém erőssége a remek helyzetfelismerés és helyzetkezelés, a jó időzítés és a gyenge pontok kiszúrása. Amikor e hajtóerőt alkalmazod, ösztönösen tudod, mi az, ami felesleges, hátráltató, zavaró tényező, és lecsaphatsz a lehetőségekre. Irányítást szerzel a helyzet fölött, és ehhez nincs szükség arra, hogy legyőzd mások akaratát. A helyzet minden résztvevőjének megadva a tiszteletet, felismerve az értékeiket, erősségeiket, valódi, mindenki számára hasznos stratégiát választhatsz. Vedd észre a célhoz vezető út örömeit is, így élvezetes lehet minden lépésed! Tudatosítsd, mit miért csinálsz, nehogy előfeltevéseid, rossz élményeid, neveltetésed eltorzítsák az itt és most meghozott döntéseid tisztaságát!

Eltökélt igazságtudat

Amikor a Geng Yang Fém hajtóerőjét alkalmazod, lehet, hogy kívülről sokan ridegnek és keménynek látnak. Hajlamossá tesz ugyanis arra, hogy fekete-fehérben lásd a dolgokat, élesen megkülönböztesd mi helyes és mi helytelen. Így könnyen ellenséggé válhat a szemedben az, aki igazságtalanságokat követ el veled vagy másokkal szemben. Ugyanakkor arra ösztönöz, hogy félelmet nem ismerően kiállj azokért, akik számítanak, nagylelkűen és életre szólóan támogatsd azokat, akik hajlandóak fejlődni, akik tesznek a saját haladásukért. Szeretteidet és szeretett tevékenységed hitelességét vitézként véded bármilyen fenyegetéstől. Bár fegyelmezetten uralod az érzelmeidet, azok hajlamosak hirtelen előtörni, ha igazságtalanságot vagy árulást tapasztalsz, akár csak elvi-eszmei szinten is. Számodra az a fontos, hogy a terv végre legyen hajtva, és ebben nem tűröd a vereséget – viszont az eltökéltséged a lustábbakból hőbörgést válthat ki, egyesek pedig félthetik a saját hatalmi helyzetüket. Ilyenkor hiába van igazad és hiába cselekszel helyesen, ellenérzések kísérhetik tetteidet. Ezért is fontos, hogy másokat is bevonj a tervek megvitatásába és a megvalósításba, mert akkor elfogadottabb megoldás születhet, illetve nem leszel egyedül a kicsinyes emberekkel szemben.

Az élet nem csak sikerekből és kudarcokból áll, de mindkettő megtapasztalása fontos része. Amikor túlzottan a célra irányul a tekinteted, figyelmen kívül hagyhatsz bizonyos részleteket – legyen az egy érzelmi szempont vagy akár Te magad az egyenletben. Saját tévedéseiddel, gyenge pontjaiddal nehéz szembesülni, de légy őszinte önmagaddal! Nem szégyen vagy gyengeség jele segítséget kérni, van, amiben csak úgy érhetsz célt, ha másokra támaszkodsz. A bizalom is hozzátartozik az őszinteséghez és a hitelességhez. Egy vereségből levont tanulság hozzásegíthet egy későbbi nagyobb győzelemhez.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This