Bizalommal teli tározó (Csögyam Trungpa tanítása)

Csögyam Trungpa rinpocse (1940–1987) széles körben elismert meditációs mester, tanító és művész tanítása a bizalommal teli tározóról (reservoir of trust):

„…a félelemnélküliség olyan, mint egy bizalommal teli tározó. Ez a bizalom az alapvető jóság megtapasztalásából fakad, amiről már beszéltünk. Amikor alapvetően jónak érezzük magunkat, s nem lealacsonyodottnak vagy megbélyegzettnek, akkor nagyon érdeklődővé válunk, a végére járunk minden helyzetnek, megvizsgáljuk töviről-hegyire. Nem akarjuk becsapni magunkat azzal, hogy pusztán a hitünkre támaszkodunk. Inkább személyes kapcsolatot kívánunk kialakítani a valósággal.

Ez egy igen egyszerű, magától értetődő elv. Ha elfogadunk egy kihívást, és bizonyos lépéseket teszünk azért, hogy valamit elérjünk, akkor a folyamat eredményeket hoz – vagy sikert, vagy kudarcot. Amikor elvetünk egy magot vagy elültetünk egy fát, akkor vagy kihajt a mag, illetve a fa, vagy elhalnak. Hasonlóképpen, egy érdeklődő harcos számára a bizalom azt jelenti, hogy tudjuk, hogy a cselekedeteink határozott választ váltanak ki a valóságból. Tudjuk, hogy megkapjuk az üzenetet. Kudarcnál általában azt az üzenetet kapjuk, hogy a tettünk fegyelmezetlen és pontatlan volt bizonyos tekintetben. Következésképpen elbukott. Amikor a tettünk teljesen fegyelmezett, általában be is teljesül; sikert érünk el. De ezeket a válaszokat nem tekintjük sem büntetéseknek sem elismeréseknek.

A bizalom tehát az, hogy hajlandóak vagyunk kockáztatni, tudván, hogy ami felmegy, annak le is kell jönnie – ahogy a mondás tartja. Amikor egy harcos ilyen bizalommal rendelkezik a jelenségvilág tüneményeiben, akkor ő képes bízni a saját jóságának felfedezésében. A kapcsolatteremtés következményekkel jár, vagy sikerrel, vagy kudarccal. Így viszonyul hát a félelem nélküli harcos a világegyetemhez: nem úgy, hogy egyedül és bizonytalanul, elbujdosva él, hanem úgy, hogy állandóan kibontakozik a jelenségvilágban és folyton folyvást hajlandó kockáztatni.

A bizalommal teli tározó az egy gazdagsággal teli meder, amelyből a harcos mindig meríthet a következő lépéseihez. Elkezdjük érezni, hogy egy gazdag világgal dolgozunk, amely sosem fogy ki az üzenetekből. Baj csak akkor keletkezik, ha megpróbáljuk befolyásolni a helyzetet az előnyünkre. Nem szabad halásznunk vagy úsznunk ebben a tározóban. A tározónak feltétel nélkülinek, szennyezetlennek kell maradnia. Tehát ne vigyük bele az egyoldalúságunkat, elfogultságunkat vagy feltételességünket. Akkor a tározó kiszáradhat.

Szokványos értelemben a bizalom azt jelenti, hogy azt hisszük, a világ megbízható. Azt hisszük, hogy jó kimenetelt, sikert hoz az életünkbe. De ebben az esetben, arról beszélünk, hogy folyamatosan kapcsolatban állunk a jelenségvilággal, ami se nem jó, se nem rossz eredményekre nem épül. Feltétel nélküli bizalmunk van a jelenségvilágban, hogy mindig legyen számunkra üzenete, vagy siker, vagy kudarc. Cselekedetünk gyümölcsözése mindig fog szolgálni számunkra tájékoztatással. Ez a fajta bizalom a tározóban távol tart minket attól, hogy túlságosan önteltek vagy bátortalanok legyünk. Ha túl önteltek vagyunk, akkor beleütközünk a plafonba. Ha túl bátortalanok, akkor lenyomnak minket a padlóra. Nagyjából erről szólna a tározó fogalma.”

Kapcsoldó előadás Pema Csödröntől (1936-) angol nyelven:


Forrás: Conquering Fear in Collected Works of Chogyam Trungpa: Volume Eight; 403-404. oldal /Hornyánszky Simon fordítása/

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This