Hegyi Lankák Tüze

丙申 BingShen és 丁酉 Ding-You pillér

山下火 Shānxià huǒ / Hegyi Lankák Tüze; KÉP: a Yunnan-tartománybeli Meili havasok 梅里雪山 legmagasabb csúcsa (6740 m), a Kawakarpo-csúcsAhogyan a Valóságtúra blogon már megszokhatták az olvasók, az új esztendőkre vonatkozó hangulati képről is szoktam írni. Ez a 納音 Nàyīn egy ritka, ám annál gondolatébresztőbb, képzeletgazdag, költői meglátást tükröző sorsfejtési megközelítés. A lényege, hogy a 60-as ciklus minden két egymást követő tagja (egy yang és egy yin) magában hordozza az ősi kínai ötfokú hangsor valamelyik hangját, ami az öt változási állapot egyikeként nyilvánul meg – sokszor olyanként, ami nem is szerepel a pillér összetevői között. Most mondjuk nem ez a helyzet, mert a 丙申 Bing-Shen és a 丁酉 Ding-You pillérekhez a 徵 zhǐ hang társul, ami a Tűz állapotot képviseli.

Költői képük a 山下火 Shānxià huǒ (Hegyi Lankák Tüze), a hegy mögé érő Nap kitakart fénye, a lankákon végighömpölygő alkonyi napsugár, az aljnövényzet közt átsugárzó, virágmintázatú tünékeny ragyogás, a rezgő lombok közt átszüremlő fény, a függöny rései közül felsejlő világosság. Örömét leli a Fában, az őszben és a télben (tehát csak a nyár nem kedvező számára, mivel akkor túl erőssé válik a Tűz qi), de a Fém jelenlétől a qije megcsappan és hirtelen belázasodásra hajlamosít. Ez alapján igencsak fontos lesz a tudatos hozzáállás az évszakokhoz, a Szív lelkének ápolása, összhangban művelni a Tűz qit a változásokkal.

Egy XVI. századi sorsfejtési alapmű (三命通會 Sānmìng tònghuì /  Három Sors enciklopédiája) a következőképp jellemzi e pilléreket (fordítás: Hornyánszky Simon):

【丙申】火,白茅野燒,喜秋冬及木。
【丁酉】火,鬼神之靈響,火無形者,喜【辰戌丑未】。
其氣極微,假木相助,其氣方生。

丙申 Bing-Shen Tűz: égő alangfű mező, ami örömét leli az őszben, a télben és a Fában.
丁酉 Ding-You Tűz: kísértetek és szellemlények szellemi visszhangja, a formanélküli tűz, ami örömét leli a Chen, Xu, Chou és Wei jegyekben.
Életereje szélsőségesen megcsappan, hacsak nem kap segítséget a Fától, mert akkor életre kel.

Írta: Hornyánszky Simon, feng shui és sorsvezetési tanácsadó (Destiny Consultant)

bővebb szakmai életrajzsorsfejtés, fengshui tanácsadásírások

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This